BBB-website-home-balk-3.png
MEDIA
BBB-website-home-balk-3.png

ALGEMEEN DAGBLAD
MINISTERIE BAALT VAN 'CRIMINELE BARBECUES'

Bad Boys Brand, een bedrijf dat tuinhaarden en barbecues verkoopt die door gevangenen zijn gemaakt, ligt onder vuur. Het ministerie van Veiligheid en Justitie vindt de marketing van de webwinkel 'te gangsterachtig'.

Een spiesenset die wordt aangeprezen als 'Choose your weapon', een barbecue met de naam 'Sparta Gate' en een afvalbakje dat de 'Bone Collector' heet. Sinds mei dit jaar verkoopt Bad Boys Brand spullen die in de bajes worden gemaakt. Iedereen blij: de gedetineerden doen zinvol werk, de gevangenis heeft extra inkomsten en Bad Boys Brand kan een 'uniek' product verkopen.

Toch baalt het ministerie van Veiligheid en Justitie ervan. ,,We willen dat gedetineerden neutrale producten maken", zegt woordvoerder Jaap Oosterveer van Veiligheid en Justitie. ,,Bad Boys Brand loopt ermee te koop dat hun spullen 'door stoere mannen in de bajes' zijn gemaakt. De marketing is gangsterachtig. Dat willen we niet." Bas van der Landen, reclameman en directeur van Bad Boys Brand, snapt niets van de kritiek. ,,Het klopt dat we in onze reclame-uitingen het randje opzoeken. Zo hebben we dealers van buitenhaarden een nepdreigbrief gestuurd, met de tekst 'We komen ff bij je langs'. In uitgeknipte krantenletters."


Eigenwaarde
Maar dat is een gimmick, vindt Van der Landen. ,,Wij doen er niet schimmig over dat onze producten uit de gevangenis komen. Wat gedetineerden hebben gedaan, weten we niet en daar gaat het ook niet om. Het gaat erom dat gevangenen eigenwaarde creëren en een mooi product maken."

Het overgrote deel van de opbrengst van de verkoop van barbecues en aanverwante spullen gaat naar de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Gedetineerden verdienen met hun werk slechts 76 eurocent per uur.

,,We werken al lang goed samen met de gevangenisdirectie in Heerhugowaard", zegt Van der Landen. ,,Op dit moment worden onze buitenhaarden en barbecues ook in andere gevangenissen in elkaar gezet."


Beleving
Tot voor kort konden klanten hun aankoop in de gevangenis ophalen. ,,Dat was natuurlijk fantastisch", zegt Van der Landen, die daarover afspraken had gemaakt met de voormalige gevangenisdirecteur in Heerhugowaard. ,,Je auto mocht door de poort, je werd gecontroleerd en dan stond je opeens in een gevangenis. Een geweldige beleving." 

Maar daar heeft het ministerie - waar alle gevangenissen in Nederland onder vallen - een streep doorgezet. De spullen van Bad Boys Brand worden nog steeds gemaakt door gedetineerden, maar ze kunnen niet meer worden opgehaald op het gevangenisterrein. ,,Heel vervelend," vindt Van der Landen. ,,Er zijn toezeggingen gedaan en die worden nu teruggedraaid." 

Daarom heeft de ondernemer een schadeclaim neergelegd bij de gevangenis in Heerhugowaard. ,,We hebben kosten gemaakt voor de webwinkel en de reclame. Dat geld willen we terugzien."


BBB-website-home-balk-3.png

BadBoysBrand-Top-10-Rinkel-De-Kinkel-Veronica.png

BBB-website-home-balk-3.png

© 2014 - 2024 Bad Boys Brand | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel